Trodde du man måtte ha 4 i matematikk for å bli lærer?

Det har vært mye snakk om det nye karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen og mange (i alle fall av de jeg har snakket med) tror man må ha 4 i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen. Tatt i betraktning alle avisinnleggene om dette og vinklingen på disse innleggene er det kanskje ikke rart at mange tror opptak på lærerutdanningen avhenger av om du har 4 eller bedre i matematikk fra videregående opplæring.

Jeg har prøvd å lese kjapt gjennom noen avisartikler om det nye matematikkravet for å komme inn på lærerutdanningen og uten unntak framstilles det som om karakteren 4 er et absolutt krav for å komme inn på grunnskolelærerutdanningen. Her er noen eksempler på overskrifter:


Hvorfor skriver jeg som om det er tvil om karakterkrav i matematikk for å bli tatt opp på lærerutdanningen? Stemmer det ikke at man må ha 4 eller bedre i matematikk? Jo, i og for seg er kravet om 4 eller bedre i matematikk et opptakskrav, men bare dersom du har tatt 1P og 2P. Hvis du har tatt S- eller R-kurs i matematikk holder det med bestått matematikkarakter, altså minimum karakteren 2. Det betyr at det kun er når du tar P-kursene i matematikk at kravet om minst karakteren 4 gjelder. Her er et utsnitt fra samordna opptak sin nettside:


Som du kan lese av de nederste linjenene, holder det å ha bestått ett av kursene S1, S2, R1 eller R2. Bestått betyr karakteren 2 eller bedre. Så for alle dere som ønsker å bli lærere, men ikke har 4 eller bedre i matematikk, kanskje dere har tatt kurs der kravet kun er bestått? Og for dere som ønsker å forbedre karakteren for å komme inn på lærerutdanningen, kanskje dere bør vurdere et annet kurs enn 1P og 2P... 

Kommentarer