Hvorfor blåbær endrer farge

Blåbær:

Blåbær deles hovedsakelig inn i to hovedgrupper; skogsblåbær (Vaccinium myrtillus) og hageblåbær (Vaccinium corymbosum). Skogsblåbær er det vi kaller vanlig norsk blåbær, og den vokser over hele Europa, i Vest-Asia og i Nord Amerika. Skogsblåbær har fargestoff i både skinnet og fruktkjøttet. Skinnet er blåsvart og fruktkjøttet er fiolett. Hageblåbær vokser vilt i Nord-Amerika på busker som kan bli opptil 5 meter høye. De er større enn norske blåbær og har kun pigmenter i skinnet, og fruktkjøttet er hvitt eller grønnaktig


Vi så i går at blåbær forandrer farge alt etter hva vi blander den med. Når vi hadde den i røra var den blå, i lag med krem og sitron var den rosa, og i blåbærtrollkremen var den blålilla.

Røra
 
 
Blåbær i krem
 

Blåbærtrollkrem


Forklaring:

Blåfargen i blåbær kommer fra antocyaniner, som er den viktigste antioksidantkilden i blåbær. Antocyaniner i blåbær finnes særlig i det ytre skinnet og er plantens eget immunforsvar. Mengden av antocyaniner øker under modningsprosessen og kan også variere ut i fra geografiske forhold.

Fil:Anthocyanidins.svg

Her er det en figur av antocyaniner, der R-gruppene er forskjellige substituenter. Når pH endres vil antocyaninene endre kjemiskstuktur. Når løsningen er sur vil de være rød, mens i nøytral til svakt basisk løsning vil de være blå, og nesten gå over til blågrønn i sterk basisk løsning.

Jeg tok et glass og tilsatt litt oppvaskmiddel til oppvaskmaskinen. Når jeg tilsatte blåbær ble løsninga ble den brun . Deretter tok jeg et glass med vann og blåbær og fikk fargen rødlilla. Og til slutt tok jeg et glass med eddik, vann og blåbær, og det fikk fargen rød.

 


Blåbær og oppvaskmiddel har pH 11 og er basisk

Blåbær i vann har pH 7 og er nøytralt


Blåbær og eddik har pH 3 og er surt


Kommentarer

  1. Er det noen forskjell i næringsinnholdet på skogsblåbær og hageblåbær?

    SvarSlett
    Svar
    1. Fargestoffene antocyaniner fins kun i skinnet på hageblåbær, mens for skogsblåbær fins de i både skinnet og fruktkjøttet. Det er mer av disse stoffene i skogsblåbær enn i hageblåbær. Da Antocyaniner fungerer som antioksidanter, vil skogsblåbær være sunnere enn hageblåbær. Ellers er næringsinnholdet noe av det samme. I tillegg til helsegevinsten ved å gå ut i skogen og plukke skogsblåbær selv, i stedet for å gå på butikken å kjøpe den.

      Slett
  2. jeg ELSKER bloggen deres og dere er til stor hjelp! <3

    SvarSlett

Legg inn en kommentar