Blåbær:
Blåbær deles hovedsakelig inn i to hovedgrupper; skogsblåbær (Vaccinium myrtillus) og hageblåbær (Vaccinium corymbosum). Skogsblåbær er det vi kaller vanlig norsk blåbær, og den vokser over hele Europa, i Vest-Asia og i Nord Amerika. Skogsblåbær har fargestoff i både skinnet og fruktkjøttet. Skinnet er blåsvart og fruktkjøttet er fiolett. Hageblåbær vokser vilt i Nord-Amerika på busker som kan bli opptil 5 meter høye. De er større enn norske blåbær og har kun pigmenter i skinnet, og fruktkjøttet er hvitt eller grønnaktig
Vi så i går at blåbær forandrer farge alt etter hva vi blander den med. Når vi hadde den i røra var den blå, i lag med krem og sitron var den rosa, og i blåbærtrollkremen var den blålilla.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUSHhBUM5NKBBQaEmABORxYH2_43-caUerxYIah_4WrvMvI7dGmEWTtmqktNU9xWacXB712H0sjPRTUdyft-_k_bbSmhyphenhyphennBOI0LKgYxQyXuQoGZ9xpAI_SIV-g1_ngaLw4QHoHJvTe1yE/s1600/002.JPG) |
Røra |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxWnZ8-3lMKyfO0J9q5_g8PWr7MjirphQkGOiwIurq3MMUUhZn2Y_O5KP_emmb6vIW0NHw5Ar6B7nmGrh_LqwtmpJSKtiscXEWFbThhgNuvOrjswKCg1TG3dIombqBwbzce4992nsqHP4/s1600/022.JPG) |
Blåbær i krem |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTZtss-iKZXKRF06ma72Kix9eLkfhcm4nMvpUAgYsT31k3VxyD-xG3D5JguhcTf1R8Bb5YxWhBzXo0qONLFudvJQUzZOMN-5FRQ8KD-05_fndtJF3NdCKd2igoUr8KwWnkcqyigshhJrI/s1600/006.JPG) |
Blåbærtrollkrem |
Forklaring:
Blåfargen i blåbær kommer fra antocyaniner, som er den viktigste antioksidantkilden i blåbær. Antocyaniner i blåbær finnes særlig i det ytre skinnet og er plantens eget immunforsvar. Mengden av antocyaniner øker under modningsprosessen og kan også variere ut i fra geografiske forhold.
Her er det en figur av antocyaniner, der R-gruppene er forskjellige substituenter. Når pH endres vil antocyaninene endre kjemiskstuktur. Når løsningen er sur vil de være rød, mens i nøytral til svakt basisk løsning vil de være blå, og nesten gå over til blågrønn i sterk basisk løsning.
Jeg tok et glass og tilsatt litt oppvaskmiddel til oppvaskmaskinen. Når jeg tilsatte blåbær ble løsninga ble den brun . Deretter tok jeg et glass med vann og blåbær og fikk fargen rødlilla. Og til slutt tok jeg et glass med eddik, vann og blåbær, og det fikk fargen rød.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWSg0xcOeQ1VpLSoX_k3bedXxJawOQGzp7rMN56uKB5dXglj5OvwBxuWz5Z22z9t_QBisP744MUyPtr2dhTd0SnFHUvQMN9MjErAWOgG6MhdMr-DbmkPl6gNE5vWM-hWIODflxLvZZLt0/s1600/025.JPG) |
Blåbær og oppvaskmiddel har pH 11 og er basisk |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpobGzbQG_-L1uGm648yvY8QBZKzOXWeKtvkhP7Hxi4vExITbTDBsobThmqE0KG_KAoVbGuIwXAT0YZsRtTUNgP6OxlpkOqquOu1RNNEJ9o1uvb3hB3KFDbEbL0EP9CXaJjCxoz0FVvOQ/s1600/024.JPG) |
Blåbær i vann har pH 7 og er nøytralt |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5jijkt8s_Q1hwwvB96LbImGwbzSnlJtn4uAvKoQd-cdDBuBPAmULT9bB-V709YaZdg36vmOYblqrH-4qlRL6U_Zh5d00HSCdT81CYHKiAf55Dvu4EQJ_GlSx2t_xY4BaBpYMqMwnIU04/s1600/027.JPG) |
Blåbær og eddik har pH 3 og er surt |
Er det noen forskjell i næringsinnholdet på skogsblåbær og hageblåbær?
SvarSlettFargestoffene antocyaniner fins kun i skinnet på hageblåbær, mens for skogsblåbær fins de i både skinnet og fruktkjøttet. Det er mer av disse stoffene i skogsblåbær enn i hageblåbær. Da Antocyaniner fungerer som antioksidanter, vil skogsblåbær være sunnere enn hageblåbær. Ellers er næringsinnholdet noe av det samme. I tillegg til helsegevinsten ved å gå ut i skogen og plukke skogsblåbær selv, i stedet for å gå på butikken å kjøpe den.
Slettjeg ELSKER bloggen deres og dere er til stor hjelp! <3
SvarSlett