Iditarodløpet er i gang og snart starter Finnmarksløpet

Iditarodløpet er verdens lengste: Hundene og førerne skal dekke en avstand på 1800 kilometer i løpet av uken. Løpet er oppkalt etter den fraflyttede gruvebyen Iditarod, og er til minne om en legendarisk redningsaksjon i 1925. Mot slutten av løpet skal hundesledene gli inn i Nome, en by på kysten av Beringsstredet.

Årets Iditarod får ventelig større interesse i Norge fordi det er hele fem nordmenn på startstrek. I fjor var Leifseth Ulsom, som fylte 27 år i helga, eneste nordmenn. Den mest kjente som kommer inn er naturligvis Robert Sørlie (56) fra Hurdal. Han vant Iditarod både i 2003 og 2005.
 
På startstrek i år er også Yvonne Dåbekk (31) fra Oslo, Ralph Johannessen (56) fra Dagali og Tommy Jordburdal (44) fra Longyearbyen. Her er det mange spennende navn, og flere har deltatt i Finnmarksløpet tidligere.
 
Finnmarksløpet starter på lørdag under Boralisviterfestival i Alta. I neste uke vil bloggen vår ha tema fra både Finnmarksløpet og Boralis.
 
 
 
Løpet starter lørdag i uke 10 hvert år fra Alta sentrum.  Åpning av løpet med påfølgende start for FL-500 og showstart for FL-1000 kjøres i Altas gågate. Det er en folkefest med speaker, musikk og tusenvis av publikummere.

To klasser



8-spannsklassen kjører 500 km, starten går i Alta lørdag og fortsetter som en rundtur i Vest-Finnmark. Målgang for beste kjører er som regel mandag ettermiddag.

14-spannsklassen kjører 1000 km. Denne klassen kjører helt fra Alta i Vest-Finnmark til Kirkenes i Øst-Finnmark og tilbake til Alta. De første kjørerne forventes inn i løpet av torsdag/fredag. Målgangen for de første kjørerne er alltid vanskelig å forutse. Vær og føreforhold spiller en stor rolle i løpets utvikling underveis, derfor er målgangen like uforutsigbar som været i Finnmark. Men nettopp på grunn av uforutsigbare og utfordrende værforhold, er løpet blitt svært populært for hundekjørere fra hele verden.

Kommentarer