Merkur-passasje 9. mai

Mandag 9. mai fra kl. 13:12 til k 20:41vil Merkur passere foran solskiven. Det skjer veldig sjelden at Merkur passerer foran solskiven, og i dag kan det observeres fra hele Norge. Det er 33 år til neste gang vi kan oppleve Merkur-passasjen.
Planetskivens diameter er kun 0,6 % av solskivens diameter under passasjen. Merkur framstår dermed som en liten svart prikk mot den strålende Sola. Den er så liten at du trenger kikkert eller teleskop for å observere den.


Fordi planetskiven er så liten, kan en Merkur-passasje ikke sees ved hjelp av det blotte øye og solformørkelsesbriller. Du trenger en prismekikkert eller helst en landskapskikkert eller et teleskop på et stødig stativ. 50 til 100 gangers forstørrelse er anbefalt. I alle tilfeller er det nødvendig at du setter et godkjent solfilter foran lysåpningen.


NB: Uten solfilter foran på kikkerten/teleskopet risikerer du umiddelbar og permanent øyeskade eller blindhet. Aldri la barn være uten voksent tilsyn når optiske instrumenter brukes til solobservasjoner!


Har du ikke tilgang til teleskop? Overskyet? Ikke noe problem, du kan følge passasjen her på nettet.


Her kan du lese mer om Merkur-passasjen

Kommentarer