Den greske krisen

På onsdag blogget jeg om matematikkresultatene for 1T i år og om hvordan statistikk kan brukes og misbrukes for å framheve forskjeller i datamaterialet. I går, altså torsdag, gjorde en hyggelig kollega i Bergen meg oppmerksom på at Aftenposten også har vist hvordan ulike utsnitt av helheten kan gi forskjellige bilder av situasjonen.

Aftenpostens journalist, Øystein Kløvstad Landberg, viser ganske genialt hvordan den økonomiske krisen i Hellas framstår som ganske ulik alt etter som hvordan man velger å framstille situasjonen. Her er den greske krisemaksimeringen:


Dette ser jo faktisk ganske ille ut. Hellas sin økonomi ser virkelig ut til å ha rast nedover i god fart. Og ikke nok med at det har gått kraftig nedover, de har gått så langt ned som ingen andre land i oversikten. For å gi et annet bilde av situasjonen har Landberg utvidet diagrammet til å starte på 1995:


Bildet ble litt annerledes nå, men likevel har vi bare sett den prosentvise utviklingen. Hvordan ville disse diagrammene sett ut dersom vi satt inn tallene for BNP pr. innbygger istedenfor prosentvis vekst? Og hvordan ville det sett ut dersom norsk BNP ble inkludert?

Tusen takk til Landberg som har laget de fine oversiktene!


Kommentarer