Mørketid

I morgen 25. november er det offisiell mørketid i Alta. Mørketida skyldes at jordaksen heller i forhold til det planet Jorda beveger seg i rundt Sola. Derfor har vi midtnattsol om sommeren og mørketid om vinteren nord for Polarsirkelen. Hvis Jorda hadde vært uten atmosfære ville Polarsirkelen vært den sydligste grensa for mørketida. Men sollyset avbøyes av atmosfæren, og sola kommer høyere på himmelen. Derfor flyttes grensa for mørketid lengere mot nord. Slik at Bodø, som har midtnattsol, har ikke mørketid. De har en daglengde på 50 minutter ved vintersolverv, men på grunn av høye fjell skinner ikke sola på en hel måned i Bodø.

Dette er tatt midt på dagen i mørketida

Her er en oversikt over når det er mørketid i Norge og Nordpolen. Som dere ser så har det vært mørketid i Longyearbyen i en måned allerede.

Sted

Sola forsvinner

Sola returnerer

Nordpolen

25. september

18. mars

Longyearbyen

26. oktober

16. februar

Bjørnøya

7. november

4. februar

Nordkapp

20. november

22. januar

Hammerfest

22. november

20. januar

Alta

25. november

17. januar

Tromsø

27. november

15. januar

Svolvær

7. desember

5. januar

Mange som ikke har opplevd mørketida tror at det er svart som natta hele døgnet. Sola er under horisonten, men vi har dagslys midt på dagen. Det er ikke vanlig dagslys, men et mer blått lys. Et par timer midt på dagen (alt etter hvor du bor) er det så lyst at du kan gå ut uten lys og gatelysene er heller ikke tent. I tillegg har vi snø som reflekterer lyset og lyser opp.  

Kommentarer