Systematisere trær og blomster

 

Blomstrende trær

Jeg har tidligere hatt at her oppe i Finnmark har vi kun 6 løvtrær. Da jeg ønsker å bruke egne bilder blir det bare disse seks trærne jeg skriver om.

Selje

Salix caprea
Dette løvtreet fins i hele Norge og vokser gjerne i tørr til litt fuktig sandholdig eller kalkholdig jord. Treet hører til Pilefamilien og blomstrer tidlig på våren. Hannraklene kalles ofte for gåsunger.Hannraklene og hunnraklene vokser på forskjellige trær. Selja er spesielt viktig for humlene, da den er en av de første som blomstrer og kan gi nektar til de første humlene.





Bjørk

Betula pubescens
Vanlig bjørk hører til bjørkefamilien og er en av fire bjørkearter som vokser i Norge. De andre tre er fjellbjørk, dvergbjørk og hengebjørk. Ikke alle er enig i at fjellbjørk er en egen art, men den diskusjonen tar ikke vi her. Vanlig bjørk er et løvfellende tre og den formerer seg ved pollenskuddene i rakler som vist på bildet. Disse slipper den i mai-juni og det er veldig mange som er allergisk mot denne typen pollen. bjørka vokser over hele landet og kan vokse i både tørr og fuktig skog, og ved myrkanter.

Gråor, older

Alnus incana
Vi har to typer or, gråor og svartor. Her i Finnmark vokser kun gråor. Den hører til bjørkefamilien og er vanlig i hele landet. Den vokser mest på grusmark og langs vassdrag. På røttene sitter det en type sopp som kan ta opp nitrogen fra luften. Det er hovedopptaket av nitrogen for treet. på grunn av samarbeidet med soppen feller oren bladene mens de ennå er grønne, uten å trekke næring inn til stammen. Orraklene er av de første som blomstrer om våren. Et tre kan ha både hunn hanrakler. Hunnraklene blir kulaformet og kongleaktig når de modnes.

Osp

Populus tremula
Osp hører til vierfamilien og er vanlig i skog og tørre lier i hele landet opp til 1200 m. Den er lyskrevende og blir skygget ut hvis den får konkurranse fra høyere trær. Den setter mye rotskudd og utløpere og formerer seg vegetativt på denne måten. Osp er særbu, det vil si at den har hann- og hunnblomster på forskjellige individer. Hunnblomstene utvikler seg til kapsler som kan være opptil 4 mm lange. Frukter og frø modner tidlig på sommeren, ofte før bladene er fullstendig utviklet. Osp er vanlig i skog og tørre lier i hele landet opp til 1200 m. Den er lyskrevende og blir skygget ut hvis den får konkurranse fra høyere trær. Den setter mye rotskudd og utløpere og formerer seg vegetativt på denne måten.

Osp rakler (Hovedtekstbilde)

Rogn

Sorbus aucuparia
Rogn hører til rosefamilien. Den er et ganske lite tre eller stor busk (3-10 m) som er vanlig i hele landet fra sør til nord, fra kysten og opp i fjellet (1500 m).  De hvite blomstene er fulle av nektar og pollineres av ulike insekter. De karakteristiske røde rognebærene modnes om høsten og ofte er det først i oktober fuglene, spesielt trosten, spiser dem. Frøene spres svært effetivt på denne måten. Rognebærene er egentlig ikke bær, men hører til eplegruppen og er altså botanisk sett et eple i miniatyr.

Hegg

(Prunus padus)
Hegg er et løvtre i rosefamilien. Du finner hegg i næringsrik skog over hele landet. Hele treet blomstrer kraftig om våren (mai/juni). De hvite blomstene sitter flere i lag på en stilk, og de har en aromatisk duft. Senere blir blomstene til sorte bær. Treet formerer seg ved at fuglene sprer bærene , og den kan formere seg ved rotskudd. 
Vi har en del andre løvtrær i Norge. Følg  linken til et bestemmelsesark, så kan dere gå på jakt i skogen for å finne trærne.



Kommentarer