Populær sommerskole

Reportasje fra fjorårets Sommerskole i realfag

Skrevet av Inger Elin Utsi

Ronja Isaksen Daniloff (12) og Roy Arthur Hansen (12) angrer ikke på at de brukte deler av ferien på sommerskole i realfag. – Det har vært kjempeartig og spennende, sier Ronja, som drømmer om å bli ingeniør.
 
For første gang er det på campus Alta arrangert sommerskole i regi av UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med Alta kommune og Alta videregående skole. Sommerskolen i realfag begynte 5. august og ble avsluttet 9. august. 20 ungdommer mellom 12-15 år fra Alta fikk plass.
12-åringene Ronja Isaksen Daniloff og Roy Arthur Hansen kunne på skolens siste dag konkludere at skolen har for de personlig vært en suksess.
- Det har vært artig og interessant, fastslår de to unge realistene.

Mange eksperimenter
På den siste dagen holder elevene på med matematikk, men i løpet av uka har elevene fått en innsikt i design og bygging av broer i forskjellige materialer – slik som spagetti og papp, bygging og programmering av robot, jobbing med syrer, baser og indikatorer og testet egenskaper i kryptologi og kombinatorikk.
Roy Arthur likte best den delen med å programmere og bygge robot av legoklosser. Dette skjedde på Newtonrommet som Alta kommune organiserer og driver. Newtonrommet har lokaler på universitetet, i nærheten av laboratorium som også ble benyttet under uka. Her har de tjue ungdommene fått utfolde seg, leke og teste og lære. 
- Det å bygge robot var det beste fordi jeg liker å bygge og finne på ting. Dessuten likte jeg å blande syrer og base på kjemidelen, det ble så utrolig tøffe farger av å gjøre det, forteller 12-åringen.



Læring gjennom aktiviteter
Universitetslektor i kjemi ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, Mona Kvivesen, har vært primusmotor for skolen. Totalt har de vært fem lærere i løpet av uken. Og hun kan fortelle at det er ikke bare ungdommene som har hatt en lærerik uke. Også hun sitter igjen med inspirasjon og lærdom.
- Det har vært en positiv og engasjerende gjeng å jobbe med. Vi som arbeider på universitetet har fått tilrettelegge undervisning for en yngre aldersgruppe og det er noe vi får læring og kunnskap av som vi vil videreformidle til våre egne studenter. For vanligvis underviser vi lærerstudenter som igjen skal undervise denne aldersgruppen. Sommerskolen er nemlig praksisnært og vi må tenke kunnskapsformidling. Det er viktig at eksperimentene ikke skal bare være en aktivitet, men ungdommene skal få kunnskap gjennom aktiviteten, sier Kvivesen.
Hennes opplegg var noe av det som fenget 12 år gamle Ronja Isaksen Daniloff best.
- I evalueringsskjema kunne vi få komme med tilbakemeldinger og jeg skrev mer kjemi, mer kjemi. Det var så spennende og stilig. Det var så mange eksperimenter som var kule. For eksempel da vi lagde jukse-snø og da vi blandet potetmel og vann. Dersom man slo denne blandingen ble det hardt, men dersom man tok forsiktig på den – var blandingen flytende, sier eleven, som selv ba mammaen sin om å melde henne på sommerskolen i realfag. Hun stortrivdes med hvit labbfrakk og vernebriller kontra det å ligge på stranda under sommerferien.
- Jeg har tenkt å bli en ingeniør, eller biolog, sier hun mer inspirert enn noensinne på yrkesvalget.

Tar samfunnsansvar
Akkurat det er musikk i Mona Kvivesen sine ører.
- Målet med sommerskolen i realfag er å ta samfunnsansvar for å løfte realfagssatsingen i nord. Vi skal starte opp en ny ingeniørutdanning i Finnmark og dette vil være med å rekruttere til denne utdanningen, i tillegg til at vi rekrutterer til realfagsyrkene. Vi trenger realister. Dessuten er denne sommerskolen også en del av mitt og mine kollegers forsknings- og utviklingsarbeid. For eksempel har vi gjort opptak under skolen som skal analyseres. Målet er å effektuere dette i bedre læring for lærerstudenter ved universitetet, sier hun. 

Vil arrangere til neste år
Samarbeidet mellom universitetet, Alta kommune og Alta videregående skole har også vært utmerket og alle de involverte ønsker å gjennomføre konseptet med sommerskole til neste år.
- Denne sommerskolen ble full etter bare en times påmelding. Vi har dessverre vært nødt til å si nei til flere som har forsøkt å få plass. Vi er ganske så enige om at dette vil vi videreføre. Først skal vi ha en evaluering for å se hvordan dette bør arrangeres neste sommer, sier Kvivesen. Med på laget hadde de Statoil, som støttet skolen økonomisk.
Både Ronja og Roy Arthur vil melde seg på igjen dersom det blir sommerskole neste år.
- Foruten om undervisninga har vi hatt det veldig artig. Vi har hatt fysiske aktiviteter hver dag og det har bare skjedd så masse som vi har ledd og flirt av, sier Ronja.
- Dessuten har vi blitt kjent med masse nye ungdommer fra Alta, avslutter Roy Arthur

Kommentarer