Tid for å sette opp fuglekasser

La oss lage fuglekasser

Dette er en fin aktivitet som klasser kan gjøre eller man kan gjøre hjemme med ungene. Men hvorfor skal vi lage fuglekasser?

  • Da blir det lettere for oss å studere fugler som hekker.
  • Mange steder kan det være mangel på gode reirplasser blant annet fordi det kan være få gamle    
  •      trær igjen i skogen.
  • Mange fugler i nærområdet kan redusere mengden av plagsomme insekter



  • Så her er det vinn vinn situasjon for både oss og fuglene. For ungene er det spennende å følge med på når det har etablert seg fugler i kassene, og ikke minst når vi kan begynne å observer at det er kommet egg og unger i kassen.

    Hvordan lage fuglekasse? Det er mange måter å lage fuglekasser på. Formen og størrelse er med å bestemme hvilken type fugl som kommer i kassen. Nedenfor finner du en enkel måte å lage fuglekasse på.


    Her kan du finne ut hvordan du kan lage fuglekasse.

    Oppskrift

    Finn et passe bred og langt materiale og sag det opp i 6 stykker. Frontveggen og de 2 sideveggene kan være identiske. Bakveggen lager du ca. 3 cm lengre enn de andre veggene. Taket bør stikke et godt stykke utenfor frontveggen og lengden på det kan derfor være ca. 10 lengre enn dets bredde, på store kasser gjerne enda mer. Se tegning nedenfor. Bunnlengden kan du vente litt med å sage nøyaktig til, den avhenger litt av materialens tykkelse.
     
     
     
    Så spikrer du sammen veggene med galvanisert spiker som ikke ruster. Se tegning nedenfor. Deretter borer du et hull høyt oppe på frontveggen. Dette kaller vi flygehull. Her skal fuglene fly inn og ut. Så slår du halvveis inn en spiker på hver side av bakveggen (høyt oppe, se tegning på nedenfor) som senere skal brukes til å feste kassen med. Til slutt måler du hvor lang bunnen skal være og spikrer den på. Lokket kan legges løst oppå og holdes på plass ved tau eller streng rundt kassen eller ved en passe tung stein oppå lokket. Enda bedre blir det hvis du i tillegg spanderer en hengsel på lokket. Du kan bruke en skinnbit som hengsel.


     

    Mål for ulike typer fuglekasser


    Kassetype
    Passer også for
    Høyde i cm
    Bredde i cm  
    Hullbredde i cm
    Settes opp i meter over bakken
    ”Blåmeis”
    Svartmeis, løvmeis, granmeis
    22
    12
    2,8
    1,5 - 2
    ”Kjøttmeis”
    Svarthvit fluesnapper, spettmeis
    26
    14
    3,2
    1,5 - 2
    ”Stær”
    Vendehals, pilfink, gråspurv, rødstjert
    37
    15
    5
    2 - 5
    ”Hakkespett”
    Hakkespetter
    50
    22
    6
    3 - 5
    ”Perleugle”
    skogdue
    45
    22
    10
    2 - 5
    ”Kvinand”
    Laksand, kattugle
    67
    30
    12
    2 - 5
    ”Grå fluesnapper”
    Rødstrupe, linerle
    12
    15
    4 * 10
    1,5 - 5

     

    HENGE OPP KASSENE

    Kassene bør henge på et skyggefullt sted, gjerne med en gren ikke så langt fra flygehullet slik at fuglen kan mellomlande der før den flyger inn. Men grenen må ikke være slik at andre dyr f. eks. en katt, kan sitte på den og via den ta seg inn i kassen. Ikke sett den opp i nærheten av der hvor folk vanligvis leker. Normalt bør det være en viss avstand mellom kassene, gjerne minst 10 meter, men noen kasser kan settes tett f. eks. de som er tenkt til gråspurv.

    Kassene bør henges opp i god tid før hekkingen starter.Heng dem gjerne opp om høsten eller vinteren.Tidlig vår er også brukbart. Men du kan også få fugler i kasser som først henges opp i mai, men sjansene for det er mindre. Noen kasser kan med fordel henges opp i slutten av april eller begynnelsen av mai eller du kan ha en propp i flygehullet til denne tid. På denne måten unngår du at alle kassene er bebodd før trekkfuglene kommer.
     
    Kassene kan henges opp i et tre eller på en husvegg. Hvor høyt de skal henge kan du se av tabellen på ovenfor. Ikke bruk spiker eller skruer hvis de skal henges opp i et tre. Det kan skade sagen hvis treet senere skal sages ned. I stedet kan du bruke tau, ståltråd eller et sterkt elastisk tau. Jeg foretrekker det sistnevnte fordi det da er lett å få løs kassen til rengjøring og strikken utvider seg etter hvert som treet vokser i tykkelse.  Bruker du ståltråd bør du ha noen pinner mellom ståltråden og barken for å hindre at ståltråden borer seg inn i barken.
     

    BEHANDLING OG KONTROLL AV KASSENE

    Hvis du maler eller beiser kassene utvendig, varer de i flere år. Hvis sollys når kassene, bør de ikke males i mørke farger fordi da kan det bli for varmt i kassene.

    Kassene bør tømmes for gammelt reirmateriale en gang i året. Det gjøres om høsten eller på senvinter/tidlig vår. Det er større sjanser for at det kommer nye fugler i kassen hvis den er rengjort. Det kan være fuglelopper i gammelt reirmateriale. Tømmer du kassen om senvinteren, er det små sjanser for å bli plaget av fuglelopper.

    Se etter at kassen er hel og at den henger godt.

    Hvis du har et lite hull i bunnen, kan du på våren se om fugler har brakt nytt redemateriale inn i kassen. Særlig på denne tiden og under rugingsperioden er det viktig å forstyrre fuglene så lite som mulig slik at de ikke blir skremt bort. Vent til de voksne fuglene er ute av kassen, f. eks. på matjakt, til du ser nedi om der er egg i kassen. Her må dere være litt tålmodig og være rask når dere ser nedi kassene slik at fuglene hurtig kan gjenoppta rugingen av eggene.

    Senere når ungene er klekket, er de voksne stadig på farten med å finne mat, og da kan dere lette på lokket og se på og telle ungene. Men også her gjelder det og være forsiktig og forstyrre minst mulig.

    Er dere en skoleklasse på for eksempel 20 elever, bør dere lage minst 5 fuglekasser slik at ikke for mange elever skal se ned i samme kassen. Da kan det ta lang tid og fuglene blir mye forstyrret. Husk også at ofte er det kasser som ikke blir bebodd av fugler.

     
    Her kan dere lage statestikk og tabeller for hvilke fugler som hekker, hvor mange unger de får, når etablerer de seg, når kommer eggene, når klekkes eggene, når forlater ungene kassen. Man kan sener gå inn  på miljølære og registrere funnene.Miljølære og registrere fugler

    Kommentarer