Artig med ikke-newtonsk væske

Hva er en væske?


Når vi tenker på væske så er det ofte vann og vannets egenskaper vi tenker på. En væske kan være tykk og flyte tregt, eller den kan være tynnflytende.  Temperaturen påvirker væsker til å bli mer eller mindre tyktflytende.  
Men det er noen væsker som blir faste hvis vi beveger på dem. Disse kalles ikke-newtonske væsker, da de ikke oppfører seg som “vanlige væsker” (newtonske væsker). Du kan lage en slik væske selv, og det er underholdning for hele familien. 
Når væsken ligger i ro ser den ut som vaffelrøre. Når du stikker fingrene ned i væsken vil den kjennes våt og flytende ut. Prøv å bevege fingrene raskt eller rykk opp hånden raskt, da skjer det noe merkelig.

Du blander 2 dl maisennamel eller potetmel med 1,75 dl vann i en bolle, rør sakte og forsiktig. Det kan være vanskelig å få en perfekt blanding, og du må kanskje tilsette litt mer vann. Tilsett en teskje med vann om gangen.
Nå kan du prøve ut forskjellige ting med væsken for å undersøke egenskapene
·         Slå på væsken

·         Stikk hånden forsiktig ned i væsken og trekk den fort opp

·         Klem på væsken og slipp

·         Her er det bare fantasien som stopper opp


Hvis man beveger seg fort nok, kan man gå på væsken. Her er en link til youtube
Prøv ut med ungene dine eller for deg selv, og fortell om erfaringene. Vi vil gjerne høre om spørsmål og forklaringer ungene kommer med.

Kommentarer

  1. Vi skal prøve å lage ikke-newtonsk væske i løpet av helga. Ungene synes det så kjempegøy ut med hun som prøvde å gå på vannet og gleder seg til å kjenne på denne væsken.

    Kan man lage væsken før man skal bruke den og la den stå noen timer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjempe bra. jeg tror dere kommer til å ha det veldig gøy. Det kan være lurt å lage mer enn en posjon hvis dere er flere. Du kan lage væsken noen timer før, men den vi skille seg og kan være vanskelig å røre ut.

      Slett
  2. hvorfor blir det hardt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Stivlesen er lange molekyler som glir lett forbi hverandre når man rører forsiktig. Men når man har hurtige bevegelser vil molekylene filtrere seg inn i hverandre og væsken blir hard.

      Slett

Legg inn en kommentar