Geometri og Euklid

De fleste av oss forbinder geometri med former, konstruksjoner og målbare enheter. Den typiske skolematematikken handler om nettopp dette og kalles for Euklidsk geometri. Denne geometrien bygger på Euklids elementer, et verk som ble skrevet noen århundrer før vår tidsregning.

Grunnlaget i Euklids elementer er definisjoner, postulater og aksiomer (grunnregler) som danner utgangspunktet for alle "sannheter" i geometri. Eksempler på definisjoner er:
  1. Et punkt er det som ikke kan deles.
  2. En linje er en lengde uten bredde.
Flere av definisjonene, postulatene og aksiomene finner dere på document.no.

Trekanter, firkanter, femkanter og sekskanter er eksempler på geometriske former som man arbeider med i Eukidsk geometri. I naturen finner man eksempler på disse formene, som vi skrev om for noen dager siden er snøkrystallene eksempler på slike eksempler. De er alle bygget opp som en slags sekskant. Et mer euklidsk korrekt eksempel på sekskanter i naturen er voksplantene i bikuben. Disse er bygget opp av sekskanter som vi kan se på bildet under:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Honey_comb.jpg

Bildet er hentet fra wikipedia og der kan du lese mer om bikuber, bier og honningproduksjon.

I løpet av uka skal jeg skrive om flere eksempler på geometri og geometriske erfaringer barn kan få i løpet av barnehagetida.



 

Kommentarer

  1. Jeg lurer på ?..hvor vanlig er det egentlig at barnehagene legger opp til aktiviteter som kobler inn matematikk og naturfag? Jeg mener..dette er jo fantastisk bra metode!

    SvarSlett
  2. Hei Per. I følge rammeplanen som barnehagene er pålagt å følge skal de arbeide med både antall, rom og form (matematikk) og natur, miljø og teknikk (naturfag) så alle barnehager jobber med begge fagområdene.

    SvarSlett
  3. Hei Anita. Takk for nyttig og informativ tilbakemelding.

    SvarSlett
  4. Hei, Ser fram emot å lese geometriske erfaringer barn kan få i barnehagetiden!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar